Fødselsdagen min

Kaloriatombombe i form av bursdagskake a la mamma ?✨??

I dag, onsdag 16.mai, fyller jeg 34 år. Jeg vet at det var denne dagen jeg ble født selv om tidspunktet er någet uvisst, og jeg gratulerte samtidig mamma med fødedagen, og hun sier «takk for at du ville bli født», og jeg sier «vel, jeg tror det er én av de tingene vi trygt kan si at «det bare ble sånn!», hehe…»

Ingen av oss vet klokkeslettet for selve nedkomsten, til det var det litt for mange vonde tanker og beskjeder å forholde seg til, slike som «du kommer ikke til å få beholde dette barnet, altså». Men jeg ble da født. Såpass vet jeg. 

Obligatorisk «sikle på kake»-selfie.

Jeg sier til mamma at «nå mangler bare lysene på kaka! Skulle hatt et, eller trettifire, hehe..» Hun svarer at «jeg kjøpte lys til å ha på kake i mange år da du var liten, i håp om at dere skulle komme på besøk. Det skjedde jo aldri. Jeg sparte den til og med etter at vi møttes da du ble 21. Men jeg har kastet dem nå.»

Jeg får klump i øynene og tårer i halsen og ser på kaka foran meg og kjenner at jeg har to valg nå; Det ene er at jeg bryter sammen i hulkegråt på sofaen, det andre er å gå bort til henne og gi henne en lang klem og si tusen takk for kaka (og inni meg sier jeg i tillegg «og tusen takk for alle lysene du ønsket å tenne på alle kakene og se meg blåse ut og høre meg smatte i meg»).

Jeg tar sats på valg nummer to og kjenner at noe nytt har begynt å spire fram i meg, noe som verken er frykt, håpløshet, bitterhet eller sorg, men det er noe lyst, noe lett, veldig uvant, og VELDIG velkomment. Jeg kjenner på den følelsen mens jeg tar et stykke av kaka og ser at mamma tar et tre ganger så stort, og hun blir så mett etterpå at jeg må le høyt.

Meg, en deilig kake og mamma ????‍♀️

Vi sitter og prater om alt mellom himmel og jord som vi ofte gjør, og mamma sier at «det er så mye urettferdig som har skjedd, jeg følte meg urettferdig behandlet», og jeg kan svare at «men det ble du jo også, mamma. Jeg klarte ikke å tenke på deg uten å drukne i medlidenhet, så jeg skrudde heller helt av. Det tror jeg dessverre det var flere som gjorde. Det ble enten/eller istedenfor både/óg. Nå vil jeg heller sitte her med deg og kjenne at det gjør vondt å snakke om det som har vært, men hundre ganger heller det enn å ikke kjenne deg. Og jeg er her nå.»

Det er første gang siden 2005 at jeg feirer bursdagen min sammen med mamma på selve dagen. Sist gang var i 2005, vårt første møte på 21 år. Så i dag fyller jeg 34 år i fysisk alder, 13 år i sjela (siden det er 13 år siden mitt første møte med mamma, etter fødselen da, vel å merke), og til sammen blir vel det en åndsnærverende sum av 47 år, hvis matematikken står meg bi.

«Bursdagen din var vanskeligere før når jeg ikke kjente deg, da var det vondt og vanskelig på denne dagen. Nå når jeg kjenner deg og kan sende melding og få svar og vi kan møtes sånn som nå, er det mye lettere», sier mamma. Jeg forteller henne at dette er første bursdagen jeg våkner uten en klump i magen, og forklarer at det har å gjøre med at Jesus har satt meg fri fra en hel del frykt og jeg har nærmest ubegrenset med håp for framtida. Det kjennes utrolig godt ut. Frykt ødelegger så mye, den har stjålet så mye glede fra meg i alle disse årene. Jeg tror også det er det som holder oss mennesker borte fra hverandre, det at vi ikke tør å elske hverandre. Nå vil jeg aldri mer velge frykten!!

Når jeg kan si at jeg elsker de personene jeg har hatt flest og mest kompliserte følelser for i hele mitt liv, da har jeg faktisk håp om fred på jord.

Så, on my birthday, I’ll say this one more time: Pappa, dad, whoever and wherever you are; I miss you, I forgive you and I love you. Come find me, please. I’m awesome.

Foto: Tilfeldig forbipasserende dame på gata
With you, mom, I feel strong. Thanks for being the better part of the Scandinavian in me. Dad, I’m pretty grateful for the British Isles/Iberian/Polish parts of me as well. Thanks for a rich heritage ??????????(Sorry, science isn’t my strongest fag…) Foto: Tilfeldig forbipasserende dame på gata ??‍♀️

#adoptivaktivist #bådeóg #hopeheals #relasjoner #eq #prodigaldad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *